Petr Brož – InSight, vhled do geofyziky a astrobiologie Marsu (2.4.2019)

Program americké NASA, který známe pod názvem Discovery, je zaměřen na nízkorozpočtové a zároveň úzce vědecky zaměřené sondy. Jeho kořeny se datují do počátku 90. let a motem jsou tři slova, faster, better, cheaper, což bychom mohli přeložit jako rychleji, kvalitněji a levněji. V jeho rámci vzniklo v minulosti celkem 12 družic. Všechny, kromě jediné, mise CONTOUR, splnily svůj úkol. Družice tohoto programu jsou vysílány k zajímavým tělesům sluneční soustavy. Navštívily již komety, asteroidy, Měsíc, Mars či Merkur. Družice sbíraly částice slunečního větru nebo objevovaly exoplanety. Možná bude lépe zmínit názvy sond, které v rámci tohoto programu vznikly. Patří sem sonda Mars Pathfinder, která zároveň na své palubě nesla první robotické vozítko, které se pohybovalo po povrchu jiné planety. Sonda Stardust zachytila částice z komety Temple 1, MESSENGER byl naproti tomu první sondou, která dosáhla oběžné dráhy planety Merkur. Osobně za nejzajímavější misi tohoto programu považuji sondu Dawn, která zkoumala zblízka planetku Vesta a trpasličí planetu Ceres. V dnešní přednášce se zaměříme na sondu Insight, která se v roce 2018 vydala na palubě rakety Atlas V k rudé planetě, kde o rok později dosedla na povrch. Povíme si něco o vědeckém vybavení sondy i o jejích úspěších a výzkumech. Dnešním přednášejícím bude český geolog Mgr. Petr Brož, Ph. D., který se profesně zaměřuje na projevy sopečné činnosti na Marsu. Přednáška zazněla v rámci Semináře z Astrobiologie.


Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Petr Brož – InSight, vhled do geofyziky a astrobiologie Marsu (2.4.2019)”

  1. tonda napsal:

    Díky Jirko za přednášku.I když Petra Brože sleduju,tak tahle jeho přednáška mě nějak unikla.Mimochodem je moc výživná!Mám rád jeho přednes a jeho“PROČ?“ a následně vysvětlí problém,že to pochopí každý.Takže díky oběma!

    • Jiří Hadač napsal:

      No, já jsem moc rád, že mi často pomáháš doporučením různých zajímavých přednášek. A ani vlastně netuším, jak jsem na tuhle narazil. Byla to docela náhoda. A určitě jsem rád, že sem ti udělal radost.

Zanechte komentář