Jiří Grygar – Kam kráčí kosmonautika (19.10.2019)

Pokud jsme první přednášku tohoto týdne věnovali pouze výzkumu Slunce a v podstatě pouze čtyřem sondám a druhou přednášku sondě jediné, OSIRIS-REx, tak v dnešní přednášce bude pozornost upřena rovnou na celou plejádu kosmických průzkumníků našeho blízkého i vzdáleného okolí. Budeme si povídat o výzkumu Slunce, exoplanet, reliktního záření, gravitačních vln, rentgenové či infračervené astronomii. Sondy samotné, jejich vybavení, plány a cíle nám představí jeden z nejznámějších popularizátorů přírodních věd bývalého Československa, RNDr Jiří Grygar, CSc, který před 4 lety oslavil 80. narozeniny, přesto dál neúnavně pokračuje v popularizaci. Začal s ní už dávno v 50. letech, když provázel návštěvníky na Hvězdárně v Brně, poté začal mluvit v rozhlase a televizi. Nejvíce se však patrně zapsal do povědomí všech obyvatel Čech, Moravy, Slezska i Slovenska svým vystupováním v pořadu Okna vesmíru dokořán.

V dnešních bonusech bych vám rád nabídl jeden z pořadů Českého rozhlasu Leonardo, který se jmenuje Vstupte!. Tento díl pochází z roku 2008 a doktor Jiří Grygar v něm bude povídat o výzkumu planety Neptun.


Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Jiří Grygar – Kam kráčí kosmonautika (19.10.2019)”

  1. boh napsal:

    smutne ze fyzik je absolutne presvedceny v existenciu neexistujucich bytostsi

    • Dušan Majer napsal:

      Je to jeho osobní věc a přednášky se to netýká. Není tedy potřeba na to nějak upozorňovat.

    • host napsal:

      Když se pitomec jako ty vyjadřuje k věcem kterým nerozumí, je to ještě smutnější.

      • Dušan Majer napsal:

        Na našem webu nejsme na nadávky a urážky zvyklí. nemusíme spolu nesouhlasit, ale urážet se nesmíme. Zkuste svůj názor prezentovat kultivovaněji, děkuji.

    • Minpel napsal:

      Až budou vyše znalosti fyziky alespoň tisícoun znalostí Jiřího Grygara nebo Petra Kulhánka, tak možná pochopíte, že se to nevylučuje. Chce to ještě dlouho studovat a chápat smysl Vesmíru a života, pak vám to možná dojde. Do té doby se zbytečně neztrapňujte.

Zanechte komentář