Martin Gembec – Nová éra americké pilotované kosmonautiky (2.2.2016)

Přednáška vybraná pro dnešní den bude po kratší odmlce opět pocházet z vlastních zdrojů serveru kosmonautix. Přednášejícím je Martin Gembec a jako téma si vybral budoucí pilotované lodě americké kosmonautiky. Pochází z počátku roku 2016, informace obsažené v ní odpovídají tedy dané době. Autor nám nejprve povypráví o historii raketoplánů SpaceShipOne a SpaceShipTwo, zmíněna bude i havárie VSS Enterprise z roku 2014. Pokračovat bude druhou suborbitální lodí, raketou New Shepard firmy Blue Origin a kapslí, která bude vozit posádky a náklad na hranice vesmíru. V další části přednášky přešel autor na orbitální kosmonautiku. Nejdříve nás autor seznámil s tehdejším postupem vývoje lodi Orion, která má za několik let dopravit opět člověka na povrch Měsíce. Na závěr si pak nechal oba kontraktory programu komerční dopravy posádek na ISS, tedy firmy Boeing a SpaceX a jejich kosmické lodi Starliner a Crew Dragon. Svou přednášku Martin Gembec bohatě prokládal videi, nebudeme teda na rozdíl od běžných přednášek omezeni jen na statické fotky.


Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Martin Gembec – Nová éra americké pilotované kosmonautiky (2.2.2016)”

  1. Peter K napsal:

    Budeme mat aj tu prednasku o merani vzdialenosti vo vesmire, ktoru spomina Martin na konci? 🙂

    • Jiří Hadač napsal:

      Netusim, jestli prednaska existuje v zaznamu. Nenasel sem ji, mozna by nam to rozlouskl autor. Ale asi nebude tady, protoze to nejspis nebude o kosmonautice.

    • Martin Gembec napsal:

      Svoje přednášky vesměs natočené nemám, ale zřejmě sem tam udělám výjimku. Takže o měření vzdáleností záznam není. Já vlastně píšu články s jednorázovou platností o dění ve vesmíru a pak jdou vniveč a s přednáškami je to podobné. Vybírám už více než 10 let témata a o těch povídám lidem v Jablonci. Není to úroveň, která vždy stojí zaznamenání, ale pokusím se některá témata do záznamů dát.

Zanechte komentář