Budoucnost provozu subdomény přednášky na serveru kosmonautix.cz

Vážení čtenáři a vlastně i diváci, kteří čtete či sledujete tuto subdoménu serveru kosmonautix.cz. Od startu uběhlo už 14 dní a proto by stálo za to se s vámi podělit o několik informací k dalšímu provozu. Chtěl bych zde probrat zveřejněné přednášky, v krátkosti zmínit témata, které jsem vám za tuto dobu zvládl nabídnout, probrat i současnost a zmínit i několik slov o budoucnosti.

Za uplynulých 14 dní bylo na tomto serveru zveřejněno celkem 13 záznamů přednášek. Snažil jsem tak představit vám poměrně široký záběr, který se skrývá pod prostým slovem kosmonautika. Podívali jsme se na počátky raketové techniky na začátku 20. století, pokračovalo se prvními živými tvory ve vesmíru, poslechli jsme si o počátcích průzkumu našeho Měsíce a v několika přednáškách jsme zmínili i průzkum planet naší sluneční soustavy či lety ke hvězdám. Rozhodně jsme přitom nezapomínali i na žhavou současnost, kterou má asi řada z vás spojenou s firmou SpaceX a pokusili jsme se nahlédnout i do budoucnosti.

Nejčastějšími přednášejícími byli Tomáš Přibyl s celkem 4 přednáškami a Petr Tomek, který se zde objevil dvakrát. V žádném případě to však nenaznačuje, že bych tu chtěl některé popularizátory představovat častěji než jiné. Spíše jde o fakt, že někteří z přednášejících se věnují kosmonautice už dlouhý čas a jejich přednášky jsou častěji zaznamenávány, či přednáší o širším okruhu témat, logicky je tedy možno v jejich v případě možnost většího výběru. Pokud je zde tedy publikována přednáška, vězte, že u většiny přednášejících jde jen o špičku ledovce a nic vám nebrání pokusit se vyhledat další záznamy dotyčného popularizátora. Na tomto místě bych připomenul osobu profesora Petra Kulhánka, který často přednáší spíše o tématech z oboru astronomie, kosmologie, obecné či speciální relativitě a zveřejněný záznam jeho přednášky je tak spíše jen návštěvou v kosmonautice, než pravidelným zastavením.

Na počátku serveru jsem se také snažil uveřejnit některé záznamy a dělal jsem to častěji, než bude do budoucna na tomto serveru zvykem. Cílem bylo, abyste tu měli pestrý výběr témat a mohli tak snadněji vydržet čekat na další záznam přednášky. Do budoucna bych tento formát rád změnil, přednášky zde budou uveřejňovány v pondělí, další bych vám nabídl ve středu a třetí a poslední přednáška bude vydána vždy v sobotu. Doufám, že tím získáte více času a budete mít čas zhlédnout již vydané záznamy. Zároveň bych do budoucna chtěl, pokud to půjde, věnovat přednášky jeden týden jednomu tématu. Přednášky by měly být nějakým způsobem spojené a to nejen tématem kosmonautiky, ale kupříkladu se bude jednat o program Apollo, či výzkum Měsíce. Také bych se pokusil, pokud to půjde, nabídnout vám pod přednáškou i nějaký bonus. Ne vždy totiž všechny pořady o kosmonautice splňují tu základní podmínku, že se jedná o audiovizuální záznam přednášky. Někdy jde opravdu jen o televizní debatu, může jít o dokument či pouze audio záznam přednášky a vy byste tak neměli možnost se k nim v záznamech přednášek dostat. Již jsem se o to jednou pokusil a osobně doufám, že se vám bonus líbil.

Naše subdoména nabízí i představení budoucích přednášek. Neberte to prosím jako úplný výčet přednášek, které se budou na území ČR konat. Jedná se pouze o seznam, o který se s námi přednášející podělili a rádi by vás tak na tyto přednášky pozvali. Pokud samozřejmě víte, že se nějaká veřejná přednáška bude konat, neváhejte mě kontaktovat na mém emailu, rád tuto přednášku do seznamu doplním. Může se také stát, že v publikovaných záznamech najdete přednášku, která je tu zároveň nabízena jako budoucí. V žádném případě to není protimluv, či snaha odradit vás od návštěvy této přednášky osobně. Berte to prosím jako pozvánku. Osobně jsem kupříkladu viděl několik záznamů přednášek o historii SpaceX, ovšem jakmile jsem získal možnost navštívit jednu osobně, neváhal jsem. Osobní účast vám totiž zajistí něco navíc, možnost se zeptat na něco, co vás zajímá. Druhý rozdíl oproti zhlédnutí záznamu je ten, že záznam je vždy staršího data. Markantní je to právě u SpaceX, kde se často situace mění každý měsíc a dobrý přednášející neusíná na vavřínech a připravenou přednášku vždy aktualizuje tak, aby mluvil o tom, jak je to dnes, a ne jak si to kdysi připravil v powerpointu před 2 lety.

Může se též vyskytnout situace, kdy bude nějaká přednáška streamovaná živě na internetu. Neváhejte se o ni podělit, rád ji přidám do odkazu, anebo můžeme v takovém případě vydat krátký aktuální článek, který by na onen chystaný stream upozornil. Vím kupříkladu, že takovéto streamy jsou vysílány při zvláštních příležitostech z hvězdárny a planetária v Brně. Příkladem je již vydané přistání sondy Phillae na kometě. Jednou živě přednášel i Dušan Majer o SpaceX, a takovýchto příležitostí může být řada a je jen na vás, jestli se o ně podělíte s ostatními.

Zkrátka a dobře, toto by měla být subdoména vaše a pro vás. Taková, jakou ji budete chtít mít. Rozhodně uvítám vaše komentáře s nápady, poznatky i kritiku, kterým oblastem bych se měl věnovat více.

 


Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář